Infobar icon

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií

Kategórie
 
 
 
Kategórie
 
 
 
 

Zimné choroby

Po relatívne miernom decembri sa začiatkom januára ochladilo, avšak súčasné teploty sa opäť držia tesne nad nulou. Tieto časté zmeny počasia a teploty nad nulou so sebou prinášajú mnohé riziká. Na čo sa máme pripraviť, aby sme odolali s čistým štítom?  

Náhle zmeny počasia a výkyvy teplôt si vypýtajú svoju krutú daň.  Obranyschopnosť  organizmu je vystavená obrovskej záťaži a ťažkej skúške (už kvôli samotnej pandemickej situácii), a baktérie a vírusy útočia bez milosti. Je preto potrebné dbať na prevenciu a posilniť svoj imunitný systém vopred, aby ste odolali väčšine nižšie spomenutým bežným ochoreniam tohto ročného obdobia.

Chrípka patrí k najčastejším vírusovým infekčným ochoreniam, ktorá však pre rizikové skupiny môže byť veľmi nebezpečná. Väčšinou príde náhle. Teplota vystúpi na 39-40 °C, objaví sa zimnica, bolesti svalov a hlavy, suchý kašeľ, nádcha a bolesť hrdla. Väčšinou liečba je symptomatická, teda znižovanie horúčky antipyretikami, spreje a kvapky do nosa, pastilky na cmúľanie... Chrípková sezóna začína v našich končinách počas októbra a pretrváva pri vlhkom počasí s teplotami nad nulou. Najlepšou prevenciou je očkovanie, ktoré sa odporúča hlavne u rizikových skupín ako sú tehotné ženy, osoby staršie ako 59 rokov ,deti a osoby s chronickými ochoreniami (astma, diabetes, srdcovocievne ochorenia,...).   Avšak netreba sa vzdať bez boja. Dôležite je dodržiavať správne hygienické návyky( umývanie rúk, dezinfekčné gély na ruky) a vetranie vnútorných priestorov. Vhodné je podporiť aj imunitný systém zvýšeným príjmom vitamínu C, D3, prípadne inými voľnopredajnými  prípravkami na podporu imunity (kolostrum, prípravky s rakytníkom, echinacou, hlivou ustricovou,...) .

Okrem chrípky nás môžu potrápiť aj ochorenia spôsobené adenovírusmi a rhinovírusmi.  Adenovírusy spôsobujú bežnú nádchu, bolesti hrdla, zápal priedušiek a pľúc, hnačku a zápaly spojiviek. Iba zriedkavo môžu závažnejšie ohroziť život pacienta. Základom prevencie je vyhýbanie sa chorým ľudom a umývanie rúk. Rhinovírusy sú príčinou nádchy, tá trvá 7-10 dní.  U osôb s oslabeným imunitným systémom môžu vyvolať zápal pľúc. Prenášajú sa vzduchom, preto sa odporúča vyhýbať sa blízkym kontaktom s chorými a nedotýkať sa neumytými rukami úst, nosa a očí, keďže vírusy pretrvajú na rukách.  Odporúča sa umývanie rúk mydlom v trvaní aspoň 20 sekúnd. Aby vírusov nebolo málo, je tu ešte RSV (respiračno-syncyciálny vírus). Ten napáda dýchacie cesty a pľúca. U bežného človeka sa prejaví príznakmi podobnými nádche či chrípke a „prehrmí“ do dvoch týždňov.  Nebezpečný  je však pre novorodencov, dojčatá a staršie osoby.

Ďalšie nástrahy na nás chystá Mycoplasma pneumonie. Je to baktéria postihujúca horné a dolné dýchacie cesty. Prejavom infekcie býva, horúčka, nádcha, malátnosť, kašeľ. Môže byť príčinou zápalu pľúc.

Okrem vírusov spôsobujúcich nádchu nás ohrozujú ešte herpetické vírusy. Tie sa aktivujú pri oslabení organizmu.  Herpes sa najčastejšie objaví na pere, kde sa zo začiatku objaví slabé mravčenie a svrbenie a prejde do opuchu kde vznikne jeden, či viac pľuzgierikov. Ako prevencia takisto slúži posilňovanie imunitného systému a dopriať svojmu telu dostatočný prísun vitamínov zo skupiny B najmä B2 –riboflavín), vitamín C a D. Po prepuknutí i naďalej dopĺňať vitamín B2 a je účinné používanie antivirotických krémov a náplastí. Vhodné sú aj prípravky s lyzínom, čo je aminokyselina s antivirotickým účinkom.

Zima neprináša so sebou len ochorenia tela, ale často i duše. So zníženou frekvenciou slnečných lúčov sa môžu objaviť zimné depresie spojené s únavou a apatiou. Na to je najlepším liekom pohybová aktivita, ktorá nabudí endorfíny v tele.  Pohyb na čerstvom vzduchu navyše podporí aj imunitný systém.

Odporúčame vám preto prezrieť si Výživové a potravinové doplnky, kde nájdete všetko, čo vaše telo potrebuje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia