Infobar icon

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií

Kategórie
 
 
 
Kategórie
 
 
 
 

Starostlivosť o ústnu dutinu

Je miestom prvej obrannej línie. Veľké množstvo baktérií a vírusov sa do tela dostáva priamo cez ňu. Nachádza sa v nej asi 800 rôznych druhov baktérií.

Ale ako sa o ňu správne starať?

 Áno, reč je o ústnej dutine. Na každom zube nájdeme asi jednu miliardu baktérií. Pokiaľ sú v rovnováhe, tak spolupracujú s naším telom a sú prospešné. Ak nie, nastáva problém. Môže to viesť ku gingivitíde- zápalu ďasien. Baktéria Streptococci mutans  vytvára kyslé prostredie a spôsobuje demineralizáciu zubnej skloviny. Práve ona je zodpovedná za zubný kaz. A na záver bakteriálna nerovnováha je aj dôvodom zápachu z úst – halitózy.  Za týmito problémami stojí zlá ústna hygiena, nevyvážená strava a stres.

Základom krásneho úsmevu je správna a dostatočná ústna hygiena. Najväčším nepriateľom zubného povlaku je zubná kefka.  Ako si vybrať správnu zubnú kefku? Ako určite viete na trhu sa nachádzajú zubné kefky s rôznou tvrdosťou a počtom štetín.  Pokiaľ preferujete jemné rotačné pohyby po bočných stranách zubov a ďasien, kedy  je nutný len mierny tlak, vtedy sú pre Vás vhodné kefky mäkšie.  Pri stieracej technike, kedy dochádza k stieraniu povlaku od ďasna k spodnej časti zubu, je lepšie pre Vás zvoliť kefku stredne tvrdú. Zubnú kefku je dobré držať pri čistení pod uhlom 45 stupňov. Kefku je dobré meniť každé 2-3 mesiace.

V dnešnej dobe si môžete vybrať z tisícky rôznych farieb klasických kefiek, elektrických či sonických. Výhodou klasických kefiek je nižšia cena. Elektrické a sonické kefky ocenia hlavne ľudia s poruchou pohyblivosti rúk a artritídou. S klasickou zubnou kefkou sme schopní spraviť maximálne 600 čistiacich pohybov za minútu, kým elektrické a sonické v závislosti od výkonu zvládnu 8000 - 40 000. Na modernejších kefkách je dokonca možné si nastaviť časovač  a častokrát obsahujú aj senzor tlaku, ktorý zastaví vibrácie štetiny pokiaľ sa veľmi silno tlačí na zubnú sklovinu a ďasná, aby sa predišlo ich poškodeniu.

Pri čistení zubov by sme nemali zabúdať ani na medzizubné priestory. V nich často zostávajú zvyšky jedla a zubného povlaku.  Ak sa zubný povlak neodstraňuje pravidelne zatuhne na zubný kameň. Ten už sa nedá odstrániť bežným spôsobom. Tým dôjde k znemožneniu lepšieho umytia zubov a medzizubných priestorov, kde dochádza k vzniku opuchov a krvácaniu z ďasien a hlavne nekontrolovateľnému množeniu baktérií spôsobujúcich vznik zubného kazu. Preto medzizubné priestory bývajú často ich miestom vzniku. K dokonalému vyčisteniu týchto priestorov slúžia medzizubné kefky.

Na trhu ich nájdete s rôznou dĺžkou štetín. Jej veľkosť sa zvolí podľa veľkosti medzizubného priestoru. Bežný človek používa 2-3 rôzne veľkosti medzizubných kefiek. Medzizubnú kefku je potrebné nasmerovať do medzizubného priestoru tak, aby špička kefky išla popri povrchu ďasna. Kefku jemne tlačíme a vyrovnáme do vodorovnej polohy a presunieme na druhú stranu. Po použití kefku opláchneme. K vyčisteniu medzizubných priestorov môžeme použiť aj dentálnu niť alebo špáradlá s vloženou zubnou niťou. Na dočistenie zubov je vhodné používať ešte jednozväzkovú zubnú kefku. Má špeciálne zastrihnuté vlákna a je vhodná na čistenie stoličiek, zubných krčkov, na implantáty a zubné strojčeky. Jej pomoc ocenia hlavne kávičkári a vinári, lebo pomáha prechádzať ukladaniu pigmentov na zubnej sklovine.

K dokonale čistej dutine nám napomáhajú zubné pasty. Tie pozostávajú z floridov, ktoré zabezpečujú spevňovanie zubnej skloviny a tým prevenciu zubného kazu. Ďalšou zložkou sú abrazívne častice, ktoré pôsobia ako leštidlá a čističe zubnej skloviny.  Ďalšími zložkami sú umelé sladidlá a arómy.

Medzi základné typy zubných pást patria:
1. Flouridované zubné pasty – pri pravidelnom používaní znižujú kazivosť zubov. Spevňujú sklovinu a tým sa stáva odolnejšou voči kyselinám produkovaných baktériami.
2. Bieliace pasty – slúžia na odstraňovanie neželaného sfarbenia zubov. Na bielenie sa používa aktívne uhlie, ktoré naviaže pri čistení pigmentové častice. Niektoré pasty obsahujú bieliace peroxidy. Z novších typov na bielenie sa používajú proteolytické enzýmy ako bromelaín a papaín.
3. Zubné pasty na citlivé zuby – ich úlohou je zmierniť bolesť a nepríjemné pocity po konzumácii studených či horúcich jedál. Pomáhajú uzatvárať dentínové kanáliky, a tak zabraňujú vzniku bolesti.
4. Pasty zmierňujúce  zápaly ďasien – ich účelom je eliminovať zápal ďasien a zabrániť tak vzniku paradentózy. Tieto pasty najčastejšie obsahujú chlorhexidin, ktorý má preukázaný účinok voči baktériám zubného povlaku. Ďalej sa vyžíva aluminium laktát, ktorý má výrazný sťahujúci účinok a zastavuje krvácanie ďasien.  Z prírodných látok sa v nich vyskytuje šalvia lekárska, repík lekársky a  rumanček kamilkový.

Väčšina ľudí ešte po dôkladnom vyčistení zubov siahne na záver po ústnej vode na docielenie sviežejšieho dychu, či podporu liečby zápalu ďasien.

Na výber je niekoľko druhov ústnych vôd:
1. Bežné ústne vody- slúžia hlavne na osvieženie dychu a sú určené pre zuby a ďasná bez výrazných ťažkostí.
2. Ústne vody bez alkoholu – sú ideálne na dlhodobé osvieženie dychu, keďže alkohol nevysušuje ústnu dutinu.
3. Ústne vody s chlorhexidinom - pomáhajú udržať čisté ústa, prispievajú k sťahovaniu ďasien a tým aj k zníženiu krvácavosti.
4. Bylinné ústne vody – pomáhajú spevneniu a zmierneniu problémov s krvácaním ďasien .

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia