Infobar icon

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií

Kategórie
 
 
 
Kategórie
 
 
 
 

Pohybu zdar a bolesti kĺbov zbohom!

Aj keď počasie v posledných dňoch nie je ideálne, mnohí z nás sa snažia každú svoju voľnú chvíľu tráviť vonku v prírode, či už športom, na záhradke alebo len prechádzkami. Často nám však vie našu radosť z pohybu pokaziť bolesť pohybového aparátu.

Hybnosť, stabilita a pohyb sú pre nás nesmierne dôležité.  Poruchy kĺbov sú čoraz častejšími príčinami akútnych, ale taktiež chronických zdravotných problémov a bolestí. Kvalita nášho života je priamo úmerná výkonnosti nášho pohybového aparátu.


Akútna bolesť je pre nás signálom, že niečo nie je tak ako má byť. V tomto prípade môžeme siahnuť po viacerých alternatívach liečby. Ako prvú by sme spomenuli lokálnu liečbu.  V tomto prípade si vieme zvoliť z viacerých možností:


Pri stavoch, ktoré nie sú spojené so zápalom sa používajú liečivá s prekrvujúcim účinkom. Uľavujú pri akútnej ako aj chronickej bolesti. Patria sem látky ako sú gáfor, kapsaicín, hadí jed, mentol a tymol. Sú dostupné vo forme mastí, roztokov a gélov.


Na ochorenia zápalového pôvodu sú najvhodnejšie lokálne antiflogistiká.  V tomto prípade sa dosiahne cielená liečba v mieste bolesti a vyhne sa tak systémovému účinku liečiva, a tým dôjde k zníženiu rizika vzniku vedľajších účinkov. Z účinných látok sa najčastejšie používa diklofenak, aceklofenak, indometacín, ibuprofén, deriváty kyseliny salicylovej, ketoprofén, piroxikam a naproxén. Takisto sú dostupné vo forme mastí a gélov a niektoré aj vo forme náplastí. Neodporúča sa ich však používať dlhšie ako 14 dní. V prípade lokálnych prípravkov s obsahom ketoprofénu netreba zabúdať hlavne na možné riziko fotoxicity, preto si nenatierajte postihnuté miesto tesne pred tým ako idete von a vyhnite sa slnečným lúčom.


Na výber sú ešte náplasti na rastlinnej báze, ktoré obsahujú pycnogenol, extrakt z harpagofyta a eukalyptu. Výhodou je 24 hodinový účinok bez vedľajších nežiaducich reakcií a nevyvolávajú fotosenzitivitu.


V prípade silnejšej a dlhodobejšej bolesti je nutná systémová liečba. Tu si vieme zvoliť liečbu analgetikami.  Tie pôsobia od bolesti a ich zástupcom je paracetamol. V tomto prípade treba zvoliť opatrnosť, lebo paracetamol sa nachádza aj v mnohých iných voľnopredajných prípravkoch, aby nedošlo k jeho predávkovaniu a prejaveniu jeho hepatotoxických účinkov.


 V prípade bolesti a zápalu je vhodné siahnuť po nesteroidných antiflogistikách. Zástupcami sú už spomínané látky ako diklofenak, ibuprofén, naproxén a kyselina acetylsalicylová. Tu na rozdiel od lokálneho účinku sa pri užívaní môžu prejaviť nežiaduce účinky v podobe  žalúdočných ťažkostí, zriedkavejšie poruchy krvotvorby a funkcie pečene. Bez porady s lekárom by sa nemali užívať dlhšie ako 14 dní.


Osteoartróza je najčastejšie degeneratívne ochorenie kĺbov. Tu dochádza vekom k zmene na kĺboch, kostiach a chrupavkách. Je najčastejšou príčinou bolesti spojenou so znížením hybnosti. Ochorenie začína zánikom chrupavky, ktorá je opotrebovaná a mechanickým zaťažením dôjde k jej strate pružnosti a elasticity, čo môže vyvrcholiť vznikom kostených výbežkov tzv. osteofytov. Najčastejšou príčinou je dlhodobé preťažovanie kĺbu, úrazy, operácie ale aj metabolické a hormonálne poruchy. Typickým prejavom je bolesť a znížená pohyblivosť kĺbu. Cieľom liečby je potláčať zápal, zmierniť bolesť a potláčať postup ochorenia.  Ako pomocná terapia sa používa fyzikálna terapia – termoterapia. Kde sa aplikuje teplo/chlad na postihnutý kĺb.  


Významnú rolu hrá aj kĺbová výživa. Prípravky sa väčšinou užívajú 3 mesiace a potom nasleduje 2-3 mesačná pauza. Efekt nie je okamžitý, ten sa väčšinou prejaví po 8 týždňovej až 6 mesačnej liečbe.  Základnými zložkami kĺbových výživ je gluzamín, chondroitín, ktorý býva v kombinácii s kolagénom (I. a II. typu), metylsulfonylmetánom (MSM), kyselinou hyalurónovou a bosweliou.


V prípade glokozamínu jeho účinok spočíva v brzdení rozkladu chrupavky a stimulácii jej tvorby. Okrem toho má aj protizápalový účinok, zmierňuje bolesť a zlepšuje kĺbové funkcie.  Najvhodnejší je vo forme glukozamín sulfátu, ktorý má najlepšiu vstrebateľnosť  (98%).


Chondroitín je základnou zložkou medzibunkovej hmoty chrupavky a má schopnosť viazať vodu. Brzdí aktivitu enzýmov, ktoré sú schopné poškodzovať chrupavku. Uplatnenie okrem liečby artrózy má aj ako antireumatikum, nakoľko znižuje hladinu kyseliny močovej.


Kyselina hyalurónová je zložkou kĺbovej tekutiny. Je potrebná na tvorbu viskózneho gélu. Zabezpečuje tým výživu bezcievnych kĺbových chrupaviek, znižuje trenie kĺbových plôch a udržuje pružnosť chrupaviek.


MSM je zdroj síry, potrebný na tvorbu vlákien kolagénu. Má antioxidačnú aktivitu, vďaka ktorej bráni poškodzovaniu chrupavky vplyvom voľných radikálov.  


Boswellia obsahuje boswellové kyseliny, ktorých terapeutický efekt spočíva v analgetickom a protizápalovom účinku. Okrem toho má protektívny účinok na sliznicu žalúdka, čim znižuje riziko vzniku vredov pri dlhodobom užívaní nesteroidných antiflogistík.


Ak pociťujete akékoľvek bolesti kĺbov pri pohybe alebo obmedzenia samotného pohybu kĺbov, určite by ste to mali najprv konzultovať s vašim lekárom, ktorý vám vie poradiť akú liečbu by ste mali nasadiť. Následne si u nás budete môcť vybrať pre vás vhodný liek alebo doplnok stravy a zostať tak naďalej v pohybe.


Krásu z pohybu vám želá vaša lekáreň Dobré lieky.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia