Infobar icon

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií

Kategórie
 
 
 
Kategórie
 
 
 
 

Osteoporóza, nenápadná „požieračka“ kostí

Každý z nás si chce pohyb užívať bez bolesti a bez strachu o svoje zdravie. S vekom alebo popri rôznych ochoreniach sa však sekundárne môže objaviť osteoporóza a tá často úplne skríži naše plány...

V súčasnosti sa odhaduje, že ňou a jej následkami je ohrozená každá tretia žena a každý piaty muž.  A to sú teda nemalé počty. Trpí ňou asi 8% populácie, a preto sa pokladá za epidémiu tretieho tisícročia.

Sama o sebe nie je nebezpečná. Problém nastáva, keď sa začnú objavovať zlomeniny. Najčastejšie dochádza k zlomeninám predlaktia, horného konca ramennej a stehennej kosti. Najobávanejšou je zlomenina krčka stehennej kosti, po ktorej asi tretina ľudí do roka umiera na komplikácie pridružených ochorení, druhá tretina je odkázaná na opateru iných a len posledná tretina má šancu na vyliečenie. Tento druh zlomeniny sa radí na 7.miesto príčin úmrtí hospitalizovaných pacientov na Slovensku.

Koho najviac ohrozuje?

Zvýšiť ostražitosť by mali mladé ženy s výraznou stratou hmotnosti, ženy ešte pred menopauzou ale s častým vynechávaním cyklu, ženy s menopauzou pred 45. rokom, ženy prvých 5-8 rokov po menopauze, ženy aj muži po 60-tke, osoby s nedostatočným príjmom vápnika a vitamínu D, osoby so sedavým spôsobom života (menej ako 1 hodina pohybu denne) a osoby, ktoré nadmerne konzumujú alkohol (viac ako 2 veľké pivá alebo 4dcl vína denne) a taktiež fajčiari.

Osteoporóza sa môže objaviť aj sekundárne pri dlhodobom užívaní niektorých liekov (viac ako 3 mesiace) ako sú kortikosteroidy, špeciálne lieky na terapiu nádorových ochorení, niektoré lieky na epilepsiu a niektoré lieky na zrážanie krvi. Ohrození sú aj pacienti s chronickými ochoreniami tráviaceho traktu, endokrinnými ochoreniami, chronickými ochoreniami obličiek spojené s ich zníženou funkciou a chronickými a zápalovými ochoreniami kĺbov.

Medzi klinické príznaky tohto ochorenia patrí chronická difúzna bolesť chrbtice (hlavne po stojačky a v predklone), náhla bolesť v oblasti chrbta objavujúca sa pri pokuse o zdvihnutie ťažšieho telesa lokalizovaná v jednom mieste, ďalej slabosť a bolesť viacerých kostí, rýchlo sa objavujúca únava pri chôdzi a výrazne zhrbený chrbát.

Medzi najčastejšie vyšetrenia patrí dezitometria. Toto vyšetrenie dokáže odhaliť osteoporózu včas a dokonca odhalí aj začínajúce rednutie kostí – ostoepéniu. Pri správnej liečbe je možné, aby sa z osteopénie nestala osteoporóza.

Čo teda dopriať nášmu telu, aby sme sa nemuseli obávať? 

Základom pre stavbu kostí je vápnik, fosfor a vitamín D. Takisto je potrebná aj pohybová aktivita, bez ktorej nedochádza k nadmernej výstavbe a udržaniu kostnej hmoty.

Vápnik sa lepšie vstrebáva v kyslom prostredí žalúdka, preto ak ho dopĺňate, tak s časovým odstupom od liekov, ktoré môžu meniť pH žalúdka na zásaditejšie (napr. antacidá). Je vhodné s ním konzumovať aj vitamín D, ktorý zlepšuje jeho vstrebateľnosť.

Priaznivý efekt na stavbu kostí majú aj vitamíny C, K, B6, B12 a minerály fosfor, horčík, meď, mangán, stroncium, bór, zinok a fluór.

Vitamín C je potrebný na tvorbu osteoidu, čo je základ kostnej hmoty.

Vitamín K podporuje využitie vápnika a aktivuje bielkovinu osteokalcín, ktorý sa podieľa na stavbe kostí a kostného tkaniva a ovplyvňuje ich mineralizáciu.

Na tvorbe kostí sa podieľa aj fosfor, pričom sa ale musí nachádzať v správnom pomere s vápnikom, a to Ca:P je 2:1.

Horčík zase zasahuje do remodelácie kostí, a tým ovplyvňuje ich pevnosť a slúži na ich ochranu. Zasahuje aj do metabolizmu vitamínu C. Pomer medzi vápnikom a horčíkom má byť 2:1.

Meď má dôležitú úlohu, nakoľko sa podieľa na vzniku väzieb medzi kolagénom a elastínom. Tým sa zabezpečí tvorba bielkovinovej matrixe, ktorá tvorí 1/3 zdravých kostí.

Mangán zohráva úlohu pri tvorbe medzibunkovej kostnej hmoty a medzibunkovej hmoty chrupavky.

Stroncium je chemickým analógom vápnika, a preto sa môže zabudovať do kostnej hmoty a zabezpečiť ju proti odbúravaniu kosti.

Bór zase pomáha pri prevencii demineralizácie kostí a zvyšuje svojím pôsobením hladinu estradiolu v krvi.

Aj zinok je dôležitý prvok, nakoľko nepriamo pôsobí na rast kostí a ich hojenie.

Ako môžete sami vidieť, naše kosti potrebujú naozaj mnoho rozličných živín, aby ostali dlho zdravé a silné. Ak si však vyberiete správnu kombináciu výživových doplnkov, môžete zostať v pohybe aj o niekoľko rokov dlhšie a to je niečo, čím sa naozaj oplatí zaoberať.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia