Infobar icon

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií

Kategórie
 
 
 
Kategórie
 
 
 
 

Liečivé huby - zázraky prírody

V našich zemepisných šírkach sme v prípade zdravotných ťažkostí skôr zvyknutí siahať  po liečivých rastlinách než hubách. Ale prečo nesiahnuť po niečom, čo má vo svete už dlhú tradíciu?

Liečivé huby sú známe po stáročia, ba i tisícročia svojimi blahodarnými účinkami na organizmus. Boli veľmi populárne v tradičnej východnej medicíne a svojich priaznivcov majú i v dnešnej modernej dobe. Liečivé huby obsahujú látky, ktoré napomáhajú imunitnému systému. Okrem toho sú zdrojom energie, zlepšujú kvalitu spánku a celkovo dokážu vylepšiť zdravotný stav človeka, a teda aj jeho duševnú pohodu. Na trhu je veľké množstvo prípravkov s obsahom húb, takže pre laika je často problém vybrať si ten správny. Preto sme pre Vás pripravili tento stručný prehľad.

Medzi asi najznámejšie liečivé huby patrí hliva ustricová (Pleurotus ostreatus), ktorá je bežne k zakúpeniu aj v supermarketoch. Obsahuje betaglukány, celý rad vitamínov - B, D, C, K,  proteíny, mastné kyseliny a stopové prvky ako meď, chróm, železo, jód, sodík,  selén a zinok. Vyníma sa aj vysokým obsahom vlákniny, čo napomáha uvoľňovaniu škodlivín z tela a pôsobí aj na peristaltiku čriev a trávenie. Vďaka vysokému obsahu vlákniny tiež dokáže regulovať zvýšené hladiny cholesterolu a má priaznivý vplyv na lipidový profil v krvi.

Pre väčšinu z nás je známa svojím pôsobením na imunitný systém. Za tento účinok vďačí betaglukánom, konkrétne imunoglukánu. To je prírodná látka, ktorá má schopnosť aktivovať  zložky imunitného systému a tým aj pozitívne ovplyvňovať imunitnú odpoveď.

Väčšinou sa hovorí, že prírodná forma je tá najlepšia, ale v prípade  hlivy a jej účinku na imunitu je potrebná extrakcia imunoglukánu z hlivy.  V tomto prípade sušená alebo tepelne upravená nemá ten želaný efekt. Veľkou výhodou je, že hlivu môžu užívať aj deti od 1 roku. Je výborná na prevenciu počas chrípkového obdobia a proti bakteriálnym infekciám. Vďaka svojej protivírusovej aktivite zaberá tiež na vírusové ochorenia ako sú bradavide, molusky a kondylómy

Okrem toho má aj protizápalový účinok - napomáha pri liečbe reumatoidnej artritídy a zápalových ochoreniach čreva a kože (ekzémy, dermatitídy). Použitie má aj pri liečbe popálenín, preto sa vyrába aj v krémovej forme. Účinok na znižovanie hladiny cholesterolu okrem vysokého obsahu vlákniny má hlavne lovastatín ako prírodný statín. Ten nemá nežiaduce účinky typických hypocholesterolemík. Slúži ako prevencia aterosklerózy. Vyskytuje sa u nej aj proti-nádorový efekt. Významne sa na ňom podieľa obsah ergosterolu, ktorý  zastavuje angiogenézu v nádore.

Ďalším zástupcom liečivých húb je Húsenica čínska (Cordyceps sinensis). Je to tibetská huba, ktorá má silný vplyv na imunitu. Má výrazné antivírusové pôsobenie a chráni DNA (má antioxidačné účinky), čím je vhodná aj na prevenciu rakoviny. Zvyšuje hladinu HDL (dobrého)  cholesterolu a pôsobí proti ateroskleróze. Podporuje tiež funkciu obličiek a pečene. Kvôli stimulácii tvorby adenosintrifosfatu podporuje funkciu svalov, posilňuje srdce a pozitívne vplýva na srdcový rytmus. Polysacharidový výťažok z cordycepsu zvyšuje citlivosť organizmu na inzulín a tým napomáha znižovať hladinu cukru v krvi.

Húževnatec jedlý alias shiitake huba (Lentinus ododes) je označovaná za „hubu dlhého života“ pre svoje liečivé účinky. Má výrazný účinok na imunitný systém kvôli obsahu lentinanu. Ten bol zavedený v Japonsku dokonca ako štandardná súčasť liečby rakoviny. Má imunomodulačný a antiinfekčný účinok, kde pôsobí na vírusové, bakteriálne, plesňové a antiparazitárne ochorenia.  Má aj antioxidačné účinky.  Shiitake je bohatá na minerály a vitamín B ako aj esenciálne aminokyseliny. Takisto ako predošlá huba, zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu HDL a znižuje hladinu toho “zlého“ LDL. Cievy sú vďaka tomu pružnejšie a znižuje sa riziko aterosklerózy. Zo shiitake bol extrahovaný aj aktívny komponent AHCC (Active Hexose Correlated Compound), ktorý je najúčinnejší prírodný liek proti ľudskému papiloma vírusu (HPV). Zmierňuje aj vedľajšie účinky chemoterapie. Podľa niektorých štúdií môže napomáhať pri liečbe rakoviny prsníka, hrubého čreva, žalúdka, pankreasu, prsníka a myelómu.

Reishi - Leskorka lesklá (Ganoderma lucidum) sa pokladá za hubu večnej mladosti. V Japonsku a Číne sa pokladá za zázračnú rastlinu po celé stáročia. Obsahuje organické germánium, ktoré napomáha vylučovaniu toxínov a zvyšuje schopnosť krvi absorbovať kyslík. Obsah polysacharidov má pozitívny vplyv na imunitný systém. Ďalej obsahuje triterpenoidy, adenozín a vitamíny a minerálne látky.  Jej obsah účinných látok jej dáva schopnosť pôsobiť na kardiovaskulárny systém, kde upravuje krvný tlak, zlepšuje okysličovanie srdcového svalu, koriguje srdcové arytmie spôsobené stresom a znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov. Vplyv má aj na tráviaci trakt, kde ovplyvňuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny a zabraňuje tak tvorbe vredov. Pomáha pri zápche a syndróme dráždivého čreva. Regeneruje pečeňové bunky. Okrem toho tlmí zápalové procesy, alergie a posilňuje imunitný systém. Znižuje úroveň cukru v krvi.

Maitake (Grifola frondosa) nazývaná aj tancujúca huba je bohatá na obsah betaglukánov, a tým vďačí za aktiváciu imunitného systému voči baktériám a vírusom. Je bohatá na minerály ako sú draslík, vápnik, horčík a vitamíny B2, D2 a niacín. Má hypoglykemický účinok, čo je prospešné pri diabete II. stupňa.

Na koniec tu máme ešte Hnojník obyčajný (Coprinus comatus), liečivú hubu rastúcu na lúkach. Obsahuje vitamíny B, D E a C a navyše je bohatá na minerálne látky ako sú vanád, vápnik, draslík, železo, meď, zinok a aminokyseliny. Jej obsahové látky prispievajú k zlepšeniu diabetu, správnemu tráveniu, podpore detoxikácie organizmu a zlepšeniu funkcie pečene. Táto huba je vynikajúca aj pri zápche a hemeroidoch.

Ako vidíte, liečivé huby sú skutočným zázrakom prírody a preto ich vrelo odporúčame zaradiť medzi vaše každodenne využívané výživové doplnky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia