Infobar icon

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií

Kategórie
 
 
 
Kategórie
 
 
 
 

Individuálne pripravované liečivá - lieky „šité na mieru“

Počuli ste už niekedy o individuálne pripravovaných liečivách (IPL)? Vo farmaceutickej praxi je táto skratka každému dobre známa. 

Pripraviť ich dokáže iba lekárnik, boli a sú doteraz symbolom jeho povolania. Pre mnohých sú lekárnici iba ďalšími z radu predavačov, ale práca lekárnika toho v sebe skrýva omnoho viac, dokonca aj trošku mágie. Niekedy by sa to mohlo prirovnať hodinám elixírov z Harryho Pottera, len s menšou frekvenciou výbuchov. IPL sú lieky vyhotovené v lekárni podľa lekárskeho predpisu pre potreby konkrétneho pacienta. Môžu byť vo forme masti, krému, roztoku, čapíkov alebo vaginálnych globúl,...

            V minulosti tvorili IPL značnú časť vyexpedovaných liekov. Dnes u nás už žiaľ upadli do úzadia nahradené hromadne vyrábanými liekmi (HVLP). V nemecky hovoriacich krajinách a ďalších vyspelých krajinách Európy sú k IPL oveľa prístupnejší a otvorenejší. Ak výrobca dodáva na trh nový liek automaticky musí zabezpečiť danú účinnú látku dostupnú aj pre lekárne. Pre prípad, že daný liek nie je vhodný pre každého pacienta, a tak sa vedel sprístupniť vo forme IPL. V niektorých krajinách dokonca IPL tvoria až štvrtinu lekármi predpísaných liekov.

            Ich veľká výhoda spočívala v tom, že boli doslova „ušité na mieru“ pre pacienta. Nie je problém vytvoriť liek konkrétneho zloženia, sily. Nebola by napr. potreba žiadneho polenia, či delenia na štvrtinky tabliet, aby sa dosiahla želaná terapeutická dávka podľa potrieb pacienta. V prípade alergie na niektorú zložku, alebo pomocnú látku vedel lekárnik danú zložku nahradiť inou, vhodnejšou. Ďalšou výhodou pre pacienta, je že sú plne hradené poisťovňou (pokiaľ neobsahujú nejakú zložku z HVLP). V prípade výpadku výrobcu niektorého lieku na trhu, vie lekárnik pripraviť adekvátny liek v lekárni.  Pár rokov dozadu nastal výpadok čapíkov Rectodelt s obsahom prednisonu. Ten sa používal pre svoje protialergické, protizápalové, imunosupresívne  a antiedematózne účinky. Bol pediatrami veľmi často predpisovaný pri akútnych laryngitídach. Jeho náhly výpadok spravil mnohým poriadny škrt cez rozpočet, keďže adekvátna náhrada neexistovala a doteraz ani neexistuje. Vtedy lekárnici pohotovo zareagovali a „zachránili situáciu“. Začali v lekárňach vyrábať vlastné prednisonové čapíky. A takto to bolo aj s mnohými inými liekmi.

 

Ako sa vyrábajú IPL?

            Cesta individuálne pripravovaného lieku je pomerne dlhá. Pozostáva od samotného predpísania receptu lekárom až  po prípravu v lekárni. Lekáreň suroviny na prípravu má v laboratóriu v zásobe, prípadne musí ich doobjednať od distribútora. Každá surovina, ktorá takto príde do lekárne musí byť dôkladne skontrolovaná, čí pri balení nedošlo k zámene, ktorá by mohla ohroziť zdravie pacienta. Kontroly sa vykonávajú v lekárni organolepticky, kedy sa  porovnáva vzhľad, farba, konzistencia a zápach liečiva/pomocnej látky podľa farmaceutického kódexu alebo platného liekopisu.  Potom prebiehajú skúšky na totožnosť konkrétneho liečiva. To pozostáva z jednej alebo viacerých sérii chemickych reakcií, kde príde napr. k zmene farby roztoku alebo vzniku zrazeniny. Týmto postupom sa overí, či sa naozaj jedná o liečivo, ktorého názov sa uvádza na balení od distribútora. O skúške každej látky sa vyhotoví záznam. Až potom môže začať príprava lieku.

 

Na obrázkoch nižšie vidíte skúšku na totožnosť liečiva sulfathiazol. Po pridaní reagenčného roztoku vzniká z pôvodne priehľadného bledožltého roztoku tmavooranžový-červený roztok so zrazeninou rovnakej farby.

     

Každá lieková forma más svoj špecifický postup prípravy, ktorý musí byť zachovaný. Inak by sa mohlo stať, že liek nebude kvalitný a dostatočne účinný.

 

Aké IPL vyrábame najčastejšie?

Rozpisov na IPL je obrovské množstvo. Medzi najčastejšie predpisované IPL patria masti a krémy na premastenie s kyselinou mliečnou, masti a pasty s obsahom ichtamolu, a rôzne roztoky na akné. Menej často sa predpisujú napr. čapíky proti migréne alebo pepsínové roztoky s kyselinou chlorovodikou pri ich patologickom nedostatku v žalúdku.

 

Pre nedostatok záujmu o predpisovanie IPL je pre mnohé lekárne nemožné udržiavať pravú podstatu lekárnictva.  Zameriavajú sa len na najčastejšie predpisované prípravky. Preto majú mnohokrát pacienti problém nájsť tú „pravú“ lekáreň kde im dokážu zarobiť prepísaný liek na recept. Suroviny na prípravu IPL sa častokrát pohybujú v hodnotách miligramov, ale zakúpiť sa dajú len v niekoľko sto násobnom množstve. To čo sa nevyužije, preexpiruje s finančnou stratou pre lekáreň. Niektoré lekárne sa však tradícii snažia držať zubami-nechtami a okrem bežných IPL na predpis od lekára vyrábajú aj svoje vlastné produkty. Medzi ne patrí aj tá naša, na Trnavskom mýte. Okrem bežných a aj menej bežných IPL, ktoré zvyknú predpisovať lekári u nás nájdete aj nami vyrábané prípravky so  všeobecne známymi predpismi ale aj „tajnými pre nezasvätencov“, ktoré je možné si zakúpiť aj bez lekárskeho predpisu. Medzi takéto patria napr. náš výživný a hydratačný krém, masť od bolesti, masť na herpes alebo kútiky, ktoré určite stoja za vyskúšanie :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia