Infobar icon

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií

Kategórie
 
 
 
Kategórie
 
 
 
 

Ako si vybrať ten správny výživový doplnok?

V dnešnom uponáhľanom svete nemá každý čas na pravidelnú, zdravú stravu plnú ovocia, zeleniny a vlákniny. Preto mnohí z nás siahajú po výživových doplnkoch z lekární. Či už prídete priamo do lekárne alebo si otvoríte internetový obchod, zahltí vás neskutočné množstvo prípravkov.
Ale ktorý z nich si vybrať?

 

Čas čítania: 6 min

 

Pri výbere je dôležité uvedomiť si, pre koho bude určený, či pre dospelého alebo dieťa. Na základe toho zvoliť vhodnú silu prípravku a správne dávkovanie. Netreba zabudnúť samozrejme ani na správne užívanie.

Vitamíny sa delia na dve skupiny: vo vode rozpustné (vitamín C a vitamíny skupiny B) a v tukoch rozpustné (A, D, E, K). V prípade prvej skupiny stačí zapiť tabletku a telo si už vezme, čo potrebuje a čo nepotrebuje vylúči. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch je už potrebné jedlo s obsahom tuku, aby vedelo telo vitamín prijať a využiť. Taktiež u týchto vitamínov je väčšie riziko predávkovania keďže sa nevylučujú močom, takže si treba dávať pozor na správne dávkovanie!

Vitamíny a minerály sa vstrebávajú v tenkom čreve. Často závisí aj v akej forme sa nachádzajú. Najlepšiu vstrebateľnosť majú lipozomálne prípravky. To je vitamín, či minerál obalený fosfolipidovými nanobublinami (lipozómami lecitínu). Pri týchto formách môže byť vstrebateľnosť až 98%, ale patria aj k cenovo tým drahším.

Vyššiu vstrebatelnosť oproti klasickým minerálom (anorganickým), ktoré majú vstrebateľnosť 5-10%, majú chelátové minerály. Chelátový minerál je prirodzene naviazaný na aminokyselinu alebo enzým. Tieto látky sú telu vlastné, a tým vzrastá vstrebateľnosť až na 45-50%. Účinok vitamínu či minerálu môže zvýšiť aj ich vzájomná kombinácia, či forma soli akou je viazaný. Ako to vyzerá v praxi si ukážeme na pár príkladoch.

 

Vitamín C

Asi najznámejší a najčastejšie používaný vitamín, ktorý netreba bližšie predstavovať, je vitamín C. Nájdete ho v rôznych formách a hlavne „silách“. Odporúčaná denná dávka je 80mg. Samozrejme pri rôznych ochoreniach a infekciách sa potrebná denná dávka zvyšuje.

Väčšina výživových doplnkov s vitamínom C sa veľmi rýchlo rozpúšťa vo vode a teda vstrebe do organizmu. Vitamín C sa veľmi rýchlo odbúrava v tele. Teda po prijatí klasického odporúčaného denného množstva 80mg nárazovo z neho zostáva po 2 hodinách iba niečo cez 5 mg v krvi. Preto je nevyhnutné ho dopĺňať postupne. V prípade vitamínu C je preto vhodné zvoliť prípravky s postupným uvoľňovaním, hlavne pokiaľ siahnete po prípravkoch, kde sa nachádza vyššie množstvo tohto vitamínu.

Vitamín C je aj silný antioxidant, ktorého účinok je možné posilniť a zvýrazniť pridaním ďalšieho antioxidačne pôsobiaceho vitamínu - vitamínu E.

Prezrite si produkty s obsahom vitamínu C.

 

Železo

Z minerálov je veľmi vyhľadávané železo, ktoré hrá dôležitú úlohu pri krvotvorbe. Železo sa v potrave nachádza vo forme hemovej v živočíšnych produktoch a v nehemovej v rastlinných produktoch. Hemova forma sa vstrebáva lepšie, ale tvorí len 10% železa získavaného zo stravy. Absorpciu nehemovej formy podporuje vitamín C. Preto je vhodné hľadať výživové doplnky s obsahom železa už v kombinácii s vitamínom C.

V prípade, že užívate železo, je dobré ho užívať aspoň 2 hodiny po tom ako užijete stravu (celozrnné pečivo, mlieko, vajcia) alebo lieky (hormóny štítnej žľazy, penicilamín, lieky na liečbu Parkinsonovej choroby...) a výživové doplnky, ktoré obsahujú vápnik, horčík a zinok. Toto všetko znižuje absorpciu železa.

Z pohľadu vstrebávania je vhodné uprednostniť prípravky s obsahom tzv. hemového železa, alebo organické prípravky s obsahom dvojmocného železa. Tie majú lepšie vstrebávanie a teda menej spôsobujú nepríjemné dráždenie čriev, ktoré je základným nežiaducim účinkom všetkých prípravkov s obsahom železa.

Prezrite si produkty s obsahom železa.

 

Vápnik

Dôležitým minerálom pre naše kosti a zuby je vápnik. Jeho vstrebateľnosť podporuje vitamín D. Bez neho sa totiž z krvi dostatočne nevyplavuje vápnik a kosti nezískajú potrebnú pevnosť. V prípade že má naše telo dostatok vitamínu D, dokáže zvýšiť vstrebateľnosť vápnika až 4-násobne a pomôcť tak pri regenerácii kostného tkaniva - osteoresorpcii.

Prezrite si produkty s obsahom vápnika.

 

Horčík

Ďalším veľmi často vyhľadávaným prípravkom je horčík. Jeho odporúčaná denná dávka je cca 300-400mg v závislosti od vedľajších faktorov ako je pohlavie, vek a pod. Horčík sa nachádza na trhu v prípravkoch viazaný na rôzne druhy solí: na oxid, laktát, citrát, orotát, atď. Preto ak si zakúpite prípravok kde píšu, že obsahuje 500mg soli horčíka, ešte to neznamená, že je tam reálne 500mg horčíka.

Napríklad 500mg tableta oxidu horečnatého obsahuje 300mg horčíku, ale keďže táto soľ má veľmi slabú vstrebatelnosť (4%) reálne sa z toho množstva absorbuje len asi 12mg.  Podobne zlú absorpciu má uhličitan horečnatý. Vhodnejšie formy sú citrátová, glukonátová, chelátová a najlepšiu vstrebateľnosť má orotátová. Horčík sa kombinuje často s vitamínom B6-pyridoxínom, ktorý zlepšuje jeho vstrebateľnosť. Naopak jeho vstrebateľnosť zhoršuje nadbytok vápnika, preto je vhodnejšie ho užívať samostatne ako v tejto kombinácii. 

Prezrite si produkty s obsahom horčíka.

 

Ako môžete sami vidieť, výber správnych výživových doplnkov pre potreby vášho tela je naozaj komplikovaný. Je dôležité informovať sa o zložení jednotlivých produktov a vybrať si následne podľa vašich potrieb.

Pri akejkoľvek pochybnosti pri výbere neváhajte vyhľadať pomoc u svojho lekárnika a po zakúpení si prečítať príbalový leták kvôli možnej interakcii s inými liekmi, ktoré užívate. Naši lekárnici vám tiež radi pomôžu priamo v našich lekárňach, alebo aj telefonicky a prostredníctvom e-mailu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia