Infobar icon

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií

Kategórie
 
 
 
Kategórie
 
 
 
 

Ako na bežné zdravotné problémy u „tehuliek“ a dojčiacich mamičiek? (1. časť)

Tento článok je venovaný mamičkám a budúcim mamičkám, ktoré čaká alebo už prežívajú jedno z najkrajších období života.

Tehotenstvo samo o sebe prináša veľké zmeny. U mamičiek po pôrode zase „besniace hormóny“ a nová nadobudnutá zodpovednosť za malého človiečika uvádzajú ženu do nových pozícií, kde je na prvom mieste bábätko a nie ona.

Tieto obdobia sú často veľmi náročné ak mamičky a budúce mamičky postihne čo i len bežné ochorenie ako je nádcha, bolesť hlavy či zubov. V týchto prípadoch je repertoár bezpečných liečiv veľmi obmedzený. Myslím, že nikoho neprekvapí fakt, že „tehuľka“ musí byť veľmi opatrná pri výbere liekov, aby neohrozila život svojho nenarodeného dieťatka. 

Príroda to našťastie zariadila veľmi múdro, keďže plod od počatia po cca 15 - 20. deň je väčšinou plne chránený pred teratogénnym  pôsobením. Práve v tomto čase budúce mamičky častokrát ešte ani netušia o svojom malom poklade, ktorý sa v nich skrýva.  Naopak najkritickejšie obdobie pre vznik teratogenézy trvá po uplynutí týchto dní, od 28. do 56. dňa od počatia.

Počas tehotenstva je dôležité užívať liečivá, ktoré sa dostanú k plodu len minimálne, teda neprechádzajú placentou resp. v minimálnej koncentrácii. U dojčiacich mamičiek zase, aby nedošlo k predávkovaniu bábätka z lieku, ktoré užila jeho matka. Takisto treba voliť liečivá, ktoré neprechádzajú do materského mlieka, alebo prechádzajú v takom minimálnom  množstve, ktoré nevyvolá u dieťaťa terapeutický účinok. Žiaľ bežné ochorenia a problémy sa „tehuľkám“ ani novopečeným mamičkám nevyhýbajú. Ako na ne si popíšeme nižšie.

Najčastejším problémom, ktorý postihuje všetkých a je ťažké sa mu je vyhnúť je nachladnutie a chrípka.  Bývajú sprevádzané bolesťou hrdla, tečúcou sekréciou z nosa alebo naopak upchatým nosom, bolesťou hlavy a zvýšenou teplotou až horúčkou.

Na bolesť hrdla tehotné a dojčiace ženy nemôžu užívať bežné antiseptické pastilky.  Treba sa vyhnúť hlavne jódovým prípravkom, ktoré sú u tehotných kontraindikované a u dojčiacich žien môžu spôsobiť u dieťaťa prechodnú hypotyreózu. Takisto sa v oboch prípadoch neodporúčajú prípravky s obsahom lokálneho anestetika. Budúce mamičky a dojčiace matky môžu zvoliť ešte alternatívne kloktanie, kedy je vhodné zvoliť roztok chloridu sodného, salinické kloktadlo prípadne  odvar z rumančeka kamilkového. Šalviový odvar sa neodporúča u dojčiacich žien, pretože šalvia môže znižovať tvorbu materského mlieka.  Tehotných môže byť šalvia pre plod škodlivá a môže byť až teratogénna. Z pastiliek na cmúľanie je si možné zvoliť hydro pastilky alebo prírodné pastilky herbalmed.

Na tečúcu nádchu a upchatý nos je vhodné použiť roztok morskej soli v spreji, ktoré sa môžu používať ľubovoľne dlho a sú nenávykové. Z lokálnych dekongestív sa ich užívanie počas tehotenstva neodporúča.  Počas dojčenia sa na krátkodobú liečbu (max. 5-7 dní) môžu používať aj prípravky s obsahom xylometazolínu a oxymetazolínu. Môžu však občas vyvolať podráždenosť a nespavosť u dojčiat. Tehotné a dojčiace ženy môžu v tomto prípade  siahnuť aj po homeopatickom prípravku vo forme spreja euphorbium compositom, ktorý sa dávkuje 3-5 krát denne po 1-2 vstrekoch. Tak isto patrí medzi nenávykové prípravky. Z homeopatie je možné ešte použiť na nádchu tablety Coryzalia. Budúce mamičky a mamičky ešte môžu zvoliť alternatívu kvapiek na báze éterických olejov.

Ďalšou komplikáciu býva bolesť hlavy a horúčka. Používané liečivá z radu anelgetiká a antipyretiká sú v oboch prípadoch totožné. Tieto lieky je možné použiť aj pri iných typoch bolesti napr. zubu. Zvýšená horúčka nad 38 °C môže ohroziť vývoj plodu, preto by sa nemala brať na ľahkú váhu. Z liekov prvej voľby sú tu prípravky s obsahom paracetamolu. Treba sa však vyhnúť kombinovaným prípravkom na nachladnutie s prímesou pseufoefedrínu alebo fenylefrínu. Paracetamol sa môže používať  bezpečne počas celého obdobia tehotenstva v dávkovaní 500mg  2-3x denne v krátkodobom používaní.

V prípade dojčenia sa ani pri dlhodobom užívaní neobjavili nežiaduce účinky u dojčiat.  Užívanie ibuprofénu je možné počas prvého a druhého trimestra, kedy sa považuje pomerne bezpečný v krátkodobom dávkovaní 400 mg max. 3 krát denne. V treťom trimestri sa jeho užívanie neodporúča kvôli riziku predčasného uzavretia ductus arteriosus. Ďalej jeho užívanie v treťom trimestri môže viesť k nefyziologickému predĺženiu tehotenstva a zvýšenia rizika krvácania pri pôrode u matky a aj novorodenca. U dojčiacich žien  bolo zistené, že sa v malom množstve vylučuje do materského mlieka ale neboli doteraz popísané žiadne vedľajšie účinky na dojča, takže pri krátkodobom užívaní je ho možné používať bezpečne.

Čo sa týka kyseliny acetylsalicylovej jej užívanie je podobné ako v prípade ibuprofénu teda je vhodné počas prvého a druhého trimestra a v treťom sa už neodporúča.  Počas dojčenia sa neodporučuje ju užívať v bežných analgetických a antipyretických dávkach. Vhodné je iba jej užívanie antiagregačnej liečbe v dávkovaní 100-300mg denne.  V prípade silných bolestí a migrén je povolené užívať kombinované prípravky analgetika a kofeínu počas tehotenstva,  ale denná spotreba kofeínu nesmie presiahnuť 300mg (preto kávičkárky pozor!). Nadmerné užívanie kofenínu počas tehotenstva môže spôsobiť nízku pôrodnú hmotnosť novorodenca. Počas dojčenia s kofeínom opatrne. Kofeín prechádza do materského mlieka. Jednu kávičku si pokojne mamule dopriať môžete, ale v prípade kombinovaných prípravkov s kofeínom by bola vhodná opatrnosť, aby sa u dojčaťa neobjavil nepokoj a nespavosť. 

Kašeľ býva ďalšou komplikáciou nachladnutia. Pri vlhkom kašli môžu bezpečne budúce maminy a dojčiace mamičky siahnuť po prípravkoch s obsahom acetylcysteínu (ACC, Solmucol...) a aj ambroxolu (1.trimestri sa však neodporúča). Z fytofarmák je možné zvoliť čaje z ibiša, materinej dúšky, lipy a skorocelu. Pri dojčení  je vhodné sa lipe vyhnúť pre možnosť kardiotoxicity, taktiež prípravkom z brečtanu kvôli obsahu emetínu a podbeľu.

Z antitusik sa dojčiacich matiek  môže použiť prípravok s obsahom butamirútu, keďže môže byť podávaný aj dojčatám. V prvom trimestri sa neodporúča jeho užívanie ale počas  druhého a tretieho by jeho užívanie nemalo predstavovať vyššie riziko pre plod. Na všetky typy kašľa je ešte možné použiť homeopatický sirup Stodal.

Počas nachladnutia na posilnenie je vhodné užívať vitamín C (nie ale v šumivej forme) a siahnuť môžu tehotné ako aj maminy po prípravkoch s echinaceou, ale pozor aby neobsahovali alkohol (vyhnúť sa tinktúram).

Nakoľko je táto téma veľmi obsiahla, nabudúce sa k nej vrátime a posvietime si na ďalšie zdravotné problémy, ktoré môžu trápiť tehotné a dojčiace mamičky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia