Infobar icon

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií

Kategórie
 
 
 
Kategórie
 
 
 
 
 
 

Pangrol 20 000 tbl ent (blis.Al/Al) 1x50 ks

Používa sa pri: tráviacich problémoch v dôsledku poruchy tvorby a uvoľňovania tráviacich enzýmov pankreasu (napríklad pri zápaloch pankreasu, cystickej fibróze), stavoch, keď bola operačne odstránená časť žalúdka a tenkého čreva, funkčne zrýchlený priechod črevami, poruchách systému pečeň/žlčník, pri ťažkostiach s trávením (dyspepsii) a iné.
Dodacia lehota
Dodacia lehota: Skladom
Vaša cena: 9,98 €
Nákupom tohto produktu získate kredit vo výške 9 bodov.

Máte otázku na produkt?

Neváhajte sa spýať lekárnika, naši odborníci sú Vám vždy k dispozícií.
Opýtajte sa
Woman

Popis a určenie
Liek obsahuje enzýmy - látky napomáhajúce tráveniu potravy. Používa sa pri:

  • tráviacich problémoch v dôsledku poruchy tvorby a uvoľňovania tráviacich enzýmov pankreasu (napríklad pri zápaloch pankreasu, cystickej fibróze),
  • stavoch, keď bola operačne odstránená časť žalúdka a tenkého čreva, funkčne zrýchlený priechod črevami, poruchách systému pečeň/žlčník, pri ťažkostiach s trávením (dyspepsii) prejavujúcich sa stratou chuti do jedla, grganím, hnačkou,
  • konzumácii ťažko stráviteľných zeleninových, mastných alebo nezvyčajných jedál.

Liek je vhodný aj na odstránenie plynov z čriev pred zobrazujúcimi diagnostickými vyšetreniami (röntgenové alebo ultrazvukové), pri plynatosti a nadúvaní, ktoré sú dôsledkom vyššie uvedených tráviacich ťažkostí.

Použitie
Výdaj lieku (prípadne iného produktu) nie je viazaný na predpis. Prípravok sa užíva spolu s jedlom (v priebehu jedla). Prípravok sa užíva v celku, nesmie sa hrýzť, drviť alebo rozpúšťať (pokiaľ to lekárnik povolí, je možné liek rozdeliť). Prípravok je potrebné zapiť (v prípade, ak to lekárnik povolí, je možné prípravok rozpustiť vo vode). Liek je nutné užívať v stanovených časových odstupoch, prípadne je nutný minimálny odstup medzi dvomi dávkami lieku.

Dávkovanie a dávkovacie schémy

O dĺžke liečby rozhoduje lekár. Dĺžka liečby je úmerná priebehu ochorenia.

Dospelí:
Odporúčaná dávka sú 1 - 2 tablety (čo zodpovedá 20 000 – 40 000 Ph. Eur. jednotiek lipázy).

Dávkovanie je v súlade so závažnosťou pankreatickej insuficiencie. V prípade potreby môže byť táto dávka aj vyššia. Zvýšenie dávky lieku je možné len pod dohľadom lekára a je zamerané na zlepšenie symptómov (napríklad steatorey, bolesti žalúdka).
Nesmie sa prekročiť denná dávka enzýmu 15 000 – 20 000 jednotiek lipázy/kg telesnej hmotnosti.

Deti:
Deti od 3 - 4 rokov:
Potrebná dávka lipázy je 1 000 – 2 000 IU lipázy/kg/jedlo.

Deti staršie ako 4 roky:
Potrebná dávka lipázy je 500 – 2 000 IU lipázy/kg/jedlo.

Celková denná dávka zahŕňa dávky s 3 hlavnými jedlami a 2-3 menšími jedlami (s polovičnými dávkami lieku). 
Nesmie sa prekročiť denná dávka enzýmu 10 000 IU lipázy/kg/deň.

Pankreatická insuficiencia pri cystickej fibróze:

Deti od 3 - 4 rokov:
Potrebná dávka lipázy je 1 000 – 2 000 IU lipázy/kg/jedlo.

Deti staršie ako 4 roky a dospelí:
Potrebná dávka lipázy je 500-2000 IU lipázy/kg/jedlo.

Neodporúčajú sa dávky lipázy väčšie ako 2500 IU lipázy/kg/jedlo (10 000 IU lipázy/kg/deň) alebo 4000 IU lipázy/g tuku denne.

Spôsob použitia

Tablety sa majú prehltnúť celé a zapiť dostatočným množstvom tekutiny, najlepšie počas jedla. Tablety sa nesmú rozhrýzť.

Upozornenie

Nie sú k dispozícii dostatočné údaje o použití lieku u tehotných žien. Liek sa nemá užívať v tehotenstve, ak to nie je nevyhnutne potrebné.
Liek sa nemá užívať počas dojčenia, ak to nie je nevyhnutne potrebné.
Liek je kontraindikovaný počas akútnej pankreatitídy, ako aj počas akútneho záchvatu chronickej pankreatitídy.
Pacienti s cystickou fibrózou nemajú užívať lieky s vysokým obsahom pankreatínu (vysoké dávky týchto liekov môžu spôsobiť črevné obštrukcie).
Liek môže znižovať absorpciu kyseliny listovej a niektorých solí železa.
Liek obsahuje laktózu.
Ďalšie osobitné upozornenia sú uvedené v SPC (časť 4.4).

Nežiaduce účinky
Možné vedľajśie účinky
Tak ako všetky lieky, aj tento liek môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého.

Významné vedľajšie účinky alebo príznaky, ktorým musíte venovať pozornosť, ak sa u vás prejavia:

Ak sa u vás prejaví niektorý z vedľajších účinkov, ktoré sú uvedené nižšie, prestaňte užívať Pangrol 20 000 a čo najskôr navštívte lekára, ktorý rozhodne o vašej ďalšej liečbe.

Veľmi zriedkavé nežiaduce účinky (môžu postihovať menej ako 1 z 10 000 osôb):

- alergické reakcie včasného typu, napríklad kožné vyrážky, žihľavka (urtikária), kýchanie, slzenie, dýchavičnosť z dôvodu zúženia dýchacích ciest (bronchospazmus), skrátený dych,

- hnačka, brušné ťažkosti, bolesť brucha, nevoľnosť, vracanie,

- zúženie tenkého čreva, a niektorých častí hrubého čreva sa vyskytli u pacientov s cystickou fibrózou po užívaní vysokých dávok pakreatického prášku. Toto zúženie môže teoreticky spôsobiť upchatie čreva (pozri časť 2 „Upozornenia a opatrenia“).

Ak sa vyskytnú neobvyklé brušné alebo žalúdočno-črevné ťažkosti alebo zmeny v režime liečby, máte byť preventívne vyšetrený lekárom, aby sa vylúčila možnosť poškodenia čriev. To sa týka predovšetkým pacientov, ktorí užívajú viac ako 10 000 jednotiek lipázy na kilogram telesnej hmotnosti denne.

Častosť výskytu nežiaducich účinkov nie je známa (častosť sa nedá odhadnúť z dostupných údajov):

U pacientov s cystickou fibrózou (dedičné ochorenie ovplyvňujúce pľúca, tráviaci systém, potné žľazy, a plodnosť u mužov), najmä pri užívaní vysokých dávok pankreatického prášku, sa môže vyskytnúť zvýšené vylučovanie kyseliny močovej v moči. Ak trpíte cystickou fibrózou, váš lekár bude u vás kontrolovať vylučovanie kyseliny močovej v moči, aby sa zabránilo vzniku močových kameňov.

Hlásenie vedľajších účinkov

Ak sa u vás vyskytne akýkoľvek vedľajší účinok, obráťte sa na svojho lekára alebo lekárnika. To sa týka aj akýchkoľvek vedľajśích účinkov, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii . Vedľajšie účinky môžete hlásiť aj priamo na národné centrum hlásenia uvedené v Prílohe V. Hlásením vedľajších účinkov môžete prispieť k získaniu ďalších informácií o bezpečnosti tohto lieku.

Účinné látky
pankreatín (amyláza, lipáza, proteáza)

Príbalový leták nájdete na adc.sk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia