Infobar icon

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií

Kategórie
 
 
 
Kategórie
 
 
 
 

Čo je ochorenie COVID-19 a aké má príznaky?

Všetky dôležité informácie o koronavíruse na jednom mieste.

Článok priebežne aktualizujeme, novinky ohľadom diania nájdete ku koncu tohto článku.

Čo vlastne je koronavírus?

 

COVID-19 je respiračné ochorenie spôsobené novým koronavírusom (SARS-CoV-2), ktoré sa naďalej šíri po celom svete. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oficiálne označila túto chorobu za pandémiu, nakoľko sa choroba vyskytuje už v každom štáte sveta a postihuje stále vyšší podiel obyvateľstva. Dovedna (23.6.2021) sa ním infikovalo 179 miliónov ľudí a podľahlo mu 3,89 milióna ľudí. Na Slovensku bolo doteraz pozitívne testovaných 391 000 obyvateľov a choroba si vyžiadala 12 500 obetí.
 

Aké sú príznaky a priebeh ochorenia?

Príznaky tejto choroby sa najčastejšie môžu prejaviť od 4 do 14 dní od kontaktu s infikovanou osobou alebo návštevy infikovaného miesta. Najčastejšími príznakmi sú horúčka, suchý kašeľ a ťažké dýchanie. Neskôr sa zistilo, že príznakmi môžu byť aj strata čuchu a chuti. Tieto príznaky sa najčastejšie objavili u mladých ľudí, ktorí si inak nevšimli, že by mohli byť chorí. Príznaky môžu mať rôznu intenzitu, a to záleží najmä od sily imunitného systému.

Ak sa u vás vyskytnú tieto príznaky, mali by ste sa okamžite obrátiť telefonicky na svojho lekára, najmä ak ste boli v úzkom kontakte s osobou, o ktorej je známe, že má COVID-19 alebo má cestovateľskú anamnézu.

Priebeh choroby je zatiaľ veľmi individuálny, niekedy je veľmi mierny (v mnohých prípadoch dokonca bez príznakov), u iných však môže byť veľmi závažný, v najhoršom prípade spôsobuje úmrtie pacienta. Zdá sa, že u starších ľudí a ľudí so zhoršeným zdravotným stavom je vyššie riziko vzniku komplikácií. Lekári však stále nemajú úplný klinický obraz COVID-19.

 

Ako sa chrániť?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ako aj Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča:

      Umývať si ruky pravidelne horúcou vodou a mydlom.

      Používať dezinfekčné gély.

      Nosiť rúška a respirátory.

      Dodržiavať dvojmetrový odstup od ostatných.

      Dbať na čistotu kľučiek, mobilov, stolov a iných dotykových plôch.

      Nepoužívať zdieľané uteráky.

      Vyhnúť sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí (u nás momentálne platí aj zákaz zhromažďovania sa viac ako 6 osôb).

      Podporovať svoj imunitný systém.

 

Ako najlepšie podporiť imunitný systém?

Najlepším „bojovníkom“ proti akémukoľvek ochoreniu, nie len COVID-19 je silný imunitný systém. Čím je silnejší a odolnejší, tým ľahšie si poradí s infekciou a zmierni priebeh ochorenia.

Ak sa vírus dostane k hostiteľskej bunke, prichytí sa na ňu a vnikne do nej, kde začne prebiehať množenie a komplementácie vírusu. Najdôležitejšou ochranou proti vírusovej infekcii sú tzv. NK-bunky (Natural Killers), tie sa snažia bunky napadnuté vírusom zlikvidovať a spomaliť infekčný proces.

Pre imunitný systém je dôležitý pohyb, čerstvý vzduch a kvalitný spánok. Tí, čo sa neboja studenej vody môžu skúsiť aj otužovanie. Okrem toho vieme imunitný systém podporiť aj rôznymi výživovými doplnkami.

Medzi ne patria prírodné imunomudulačné výživové doplnky.

Sem zaraďujeme výživové doplnky s obsahom hlivy ústricovej a betaglukánov. Tie stimulujú aktivitu NK-buniek a podporujú imunomodulačné pôsobenie makrofágov, ktoré majú bakteriálny účinok.

https://www.dobre-lieky.sk/najdene-produkty/hliva%2520ustricova/

https://www.dobre-lieky.sk/najdene-produkty/imunoglukan/

Ďalšími populárnymi a účinnými prípravkami sú výživové  doplnky s obsahom kolostra. To obsahuje látky, ktoré urýchľujú regeneráciu  a podporujú imunitný systém.

https://www.dobre-lieky.sk/najdene-produkty/colostrum/

Nesmieme zabudnúť ani na probiotiká, ktoré upravujú črevnú mikroflóru. Ich účinok sa prejaví zvýšeným vstrebávaním minerálov a vitamínov v čreve a posilnením imunitného systému.

https://www.dobre-lieky.sk/najdene-produkty/laktobacily/

Ďalšiu skupinu tvoria prírodne výživové doplnky ako sú spirulina a chlorela. Sú to riasy, ktoré obsahujú veľké množstvo živín, vitamínov a minerálov. Obe posilňujú imunitný systém a chlorela má navyše dokázané antibakteriálne, antivirotické a antimykotické účinky.

https://www.dobre-lieky.sk/najdene-produkty/chlorela/

https://www.dobre-lieky.sk/najdene-produkty/spirulina/

Z radov vitamínov a minerálov je pre imunitný systém dôležitý dobre známy vitamín C. Dôležitý pre imunitný systém je aj vitamín D, ktorý aktivuje vrodenú imunitu a NK-bunky. Z minerálov sú za bezporuchové fungovanie  imunitného systému zodpovedné zinok a selén.

https://www.dobre-lieky.sk/najdene-produkty/vitaminy/

 

Vakcinácia

27. decembra na Slovensku zaočkovali prvých ľudí s vakcínou od spoločnosti Pfizer-BionTech. Dovedna bolo na Slovensku prvou dávkou zaočkovaných 1 967 496 ľudí, obe dávky dostalo 1 400 324 ľudí. Momentálne sa očkuje vakcínami od spoločnosti Pfizer a BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson a zatiaľ neregistrovanou vakcínou Sputnik V.

 

Odkiaľ čerpať informácie?

Keďže hrozby ako COVID-19 môžu viesť k šíreniu dezinformácií, je dôležité dôverovať informáciám iba od renomovaných zdravotníckych organizácií a vládnych zdrojov, ako sú Vláda SR, Inštitút zdravotnej politiky pri MZ SR, Úrad verejného zdravotníctva SR alebo WHO. Pretože vedomosti o novom víruse sa rýchlo vyvíjajú, môžeme očakávať časté zmeny odporúčaní. Čerstvé informácie, odporúčania a nariadenia nájdete na stránkach:

Úradu verejného zdravotníctva SR:

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=250&Itemid=153

Inštitútu zdravotnej politiky pri MZ SR:

https://izp.sk/covid-19/

Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO):

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

 

Novinky

Od 3.6.2021 sa väčšina opatrení a obmedzení zmiernila alebo dokonca aj úplne odstránila. Môže za to pozitívny vývoj situácie na Slovensku a zavedenie Covid-semafóru, ktorý rozdeľuje Slovensko podľa regionálnej situácie. Nesmieme však zabúdať, že tu COVID-19 stále je a stále treba dodržiavať odporúčania a opatrenia. V súvislosti so zvýšeným pohybom ľudí v letnom dovolenkovom období vláda rokuje aj o možnosti zavedenia karanténnych opatrení, konkrétne opatrenia by sme sa mali dozvedieť už v najbližších dňoch.

 

O dodržiavanie všetkých vyššie uvedených opatrení vás prosíme aj pri návšteve našich lekární.

Veríme, že to spoločnými silami zvládneme!

Váš tím Dobré lieky

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia